Blog

Bedrijfswaardering door HAVENDIJK

Uiteraard bent u benieuwd naar wat uw bedrijf waard is, of wat de waarde van een onderneming is die u overweegt (gedeeltelijk of geheel) aan te kopen. In een verkoopmemorandum komt een indicatieve waardebepaling voor. Deze waarde geeft binnen een bepaalde bandbreedte en rekening houdend met hele globale richtlijnen en aannames, wat uw bedrijf kan opbrengen. Die bandbreedte is nodig om vervolgens samen met u de vraagprijs en de laatprijs te bepalen. Op basis van deze prijzen kunnen we dan een koper of verkoper voor u vinden.

Voor de onderhandeling is het echter beter om een meer exacte waardebepaling te laten maken van uw (toekomstige) onderneming. Op basis van de hierin gehanteerde uitgangspunten kunt u dan beter onderhandelen met een (ver)koper. Voor u als verkoper neemt daardoor de kans toe dat de potentiële koper zich in uw perspectief verplaatst en u een hogere opbrengst realiseert.

Bedrijfswaardering: formele waardebepaling

Bent u koper dan kunt u de waardering gebruiken om een financieringsaanvraag te onderbouwen. Een toetsing vooraf kan door ons gedaan worden, om zo te beoordelen of de financiering uiteindelijk geen breukpunt voor de (ver)koop wordt. Want niets is zo vervelend als een (ver)koop die niet door gaat omdat deze niet gefinancierd kan worden. Hetzelfde geldt voor overdracht binnen de familie. Een formele waardebepaling is vaak noodzakelijk om een akkoord van de fiscus te krijgen voor de overeengekomen verkoopprijs. Want onverwacht extra of onnodig moeten afrekenen met de belastingen is uiteraard niet de bedoeling en moet voorkomen worden.

De consultants van Havendijk Overname Financiering Strategie hebben veel ervaring met het waarderen van bedrijven en zijn gecertificeerde Register Adviseurs Bedrijfsopvolging. Zie ook Bedrijfsovername Havendijk voor onze succesvolle aanpak bij het (ver)kopen van ondernemingen.

Neem vrijblijvend contact met via telefoonnummer 0183 630 005 of mail naar info@havendijk.nl en een van onze adviseurs neemt contact met u op.

COPYRIGHT 2019: HAVENDIJK B.V. | WEBSITE DOOR: HEERS